Monday 28 August 2017

Vlekjes

Viervlekwielwebspin   2017 © MAE
Er zijn nogal wat dieren met een vlekje. Bij insecten worden ze vaak vernoemd naar het aantal vlekken, dat ze hebben. Maar bij zoogdieren of vogels zijn het er meer en dienen ze als camouflage.

In deze blog aandacht voor de gevlekten uit het dierenrijk...en uit mijn foto archief.

Hiernaast is een Viervlekwielwebspin (Araneus quadratus) te zien.  Een lange naam voor een stoere spin. Op de foto heeft het vrouwtje net een vlinder ingewikkeld. Die was stomweg in het "wielweb" gevlogen. Beetje dom, maar zo gaat dat nu eenmaal in de natuur.

St. Jansvlinder   2012 © MAE
De volgende twee voorbeelden zijn wat gecompliceerd. Qua naamgeving dan. De St. Jansvlinder (Zygaena filipendulae) heeft zes rode vlekken. Maar alleen in het Nederlands wordt dit niet meer gebruikt.

Overigens heette deze vlinder voorheen nog wel de Zes-stippige St. Jansvlinder. In Engels heet deze gelukkig nog steeds de Six-spot Burnet en in het Duits het Sechsfleck-Widderchen.

Wat zeldzamer is de Vijf-vlek  St. Jansvlinder (Zygaena trifolii). Maar daar is de naamgeving verwarrend in andere talen: Six-spot Burnet in het Engels. So far, so good. Echter in het Duits: Sumpfhornklee-Widderchen.

Hieronder de enige foto uit mijn archief. Met inderdaad maar vijf vlekjes.
Vijf-vlek St. Jansvlinder   2013 © MAE 


Grutto & Watersnip   2014 © MATwee vogels met zeer vele, en vooral nuttige, vlekken zijn de Grutto (Limosa limosa) en de Watersnip (Gallinago gallinago). De Latijnse namen zijn een typisch voorbeeld van originals".  Het woord herhalen dus. Daar heb ik al eens eerder een blog over geschreven. Denk aan de Buizerd: Buteo buteo. Of mijn favoriete zoogdier, de Eland: Alces alces.Eland   2015 © MAE
Ik dwaal af. Een dier dat geen verdere introductie behoeft, maar wel vele vlekken heeft is het jachtluipaard. Deze zag ik ooit in Whipsnade Zoo, het buitenpark van London Zoo.

Jachtluipaard   2013 © MAE

Tot slot van deze vlekkenparade, de Viervleklibel (Libellula quadrimaculata). In het Latijn is dit de juiste naam, maar ook in het Engels heet deze libel de Four-spotted Chaser. En dan kan het Duits natuurlijk niet achterblijven met
Vierfleck.

Gelukkig is e.e.a. dan, tot slot, goed geregeld. Qua naamgeving dan...


Viervleklibel   2017 © MAE

No comments:

Post a Comment